Pentru a infiinta un hectar de livada cu meri, de exemplu, pregatirea terenului, fara a fi luate in calcul cheltuielile de achizitie ale acestuia, inseamna o investitie de 30-35.000 de euro, anunta Ziarul Financiar.
Urmeaza apoi cheltuielile de intretinere a culturii, care pana la intrarea pe rod se pot situa anual intre 250 si 300 de euro la hectar.
La maturizare insa, bugetul alocat cheltuielilor de productie se majoreaza semnificativ.
Un hectar cultivat cu meri, care poate sa produca de la 30 de tone pana la 60 de tone, necesita investitii de pana la 5.000 de euro. La un calcul simplu, daca ne gandim ca pretul cu care se comercializeaza aceste fructe este de 0,5 euro/kg, ne dam seama ca un producator poate obtine intre 15.000 de euro si 30.000 de euro pe hectar.
Asta inseamna ca cel care risca sa inceapa o afacere din pomicultura isi poate amortiza investitia intre doi si patru ani, asta si daca vremea favorabila isi spune cuvantul.
In conditii climatice nefaste cheltuielile de productie pot ajunge si la 8.000 de euro, iar veniturile pot fi mai mici, de doar 11.000 de euro. In acest caz, producatorul poate pune bani in contul personal abia dupa 10-12 ani.
O productie buna insa va aduce un plus investitorului. Produsele romanesti au calitate intrinseca, adica si gust si aspect, pe cand cele din Vest atrag doar vizual.
Nu doar plantatiile de mar aduc profit pomicultorilor, ci si cele de par, cires sau prun.
La plantatiile de par costurile de productie sunt mai mari cu 15%-20% fata de cele la mar, dar si productia este mai mare cu pana la 30%, iar vanzarile se ridica cu alti 20%. Este mai rentabil sa cultivi peri, dar este o cultura mai pretentioasa.
Pentru cires sau prun insa se pot investi doar 50%- 60% din valoarea costurilor de productie pentru plantatiile de mar, iar pretul de vanzare al produselor este si mai mare.
Urmeaza apoi cheltuielile de intretinere a culturii, care pana la intrarea pe rod se pot situa anual intre 250 si 300 de euro la hectar.
La maturizare insa, bugetul alocat cheltuielilor de productie se majoreaza semnificativ.
Un hectar cultivat cu meri, care poate sa produca de la 30 de tone pana la 60 de tone, necesita investitii de pana la 5.000 de euro. La un calcul simplu, daca ne gandim ca pretul cu care se comercializeaza aceste fructe este de 0,5 euro/kg, ne dam seama ca un producator poate obtine intre 15.000 de euro si 30.000 de euro pe hectar.
Asta inseamna ca cel care risca sa inceapa o afacere din pomicultura isi poate amortiza investitia intre doi si patru ani, asta si daca vremea favorabila isi spune cuvantul.
In conditii climatice nefaste cheltuielile de productie pot ajunge si la 8.000 de euro, iar veniturile pot fi mai mici, de doar 11.000 de euro. In acest caz, producatorul poate pune bani in contul personal abia dupa 10-12 ani.
O productie buna insa va aduce un plus investitorului. Produsele romanesti au calitate intrinseca, adica si gust si aspect, pe cand cele din Vest atrag doar vizual.
Nu doar plantatiile de mar aduc profit pomicultorilor, ci si cele de par, cires sau prun.
La plantatiile de par costurile de productie sunt mai mari cu 15%-20% fata de cele la mar, dar si productia este mai mare cu pana la 30%, iar vanzarile se ridica cu alti 20%. Este mai rentabil sa cultivi peri, dar este o cultura mai pretentioasa.
Pentru cires sau prun insa se pot investi doar 50%- 60% din valoarea costurilor de productie pentru plantatiile de mar, iar pretul de vanzare al produselor este si mai mare.
Комментариев нет:
Отправить комментарий